Podopieczni naszego Przedszkola spędzają w naszej placówce większą część dnia, zatem zapewnienie im dobrze zbilansowanej diety jest niezbędne do ich prawidłowego
rozwoju, który na tym etapie jest bardzo dynamiczny. Zdrowe i dobre jedzenie ma bardzo duży wpływ na ich kondycje, nie tylko fizyczną ale też umysłową, na samopoczucie, chęci do zabawy i nauki. Jedzenie jest paliwem dla ciała, daje energię i zaspokaja nasze potrzeby.
Dzieci to grupa w którą bardzo szybko uderzają skutki niedoborów lub nadmiaru energii
i składników pokarmowych. Dlatego dla nas priorytetem jest, aby nasi podopieczni mieli zapewnione posiłki, które nie tylko zaspokajają głód i preferencje smakowe ale przede wszystkim, żeby były wartościowe odżywczo.
Nasze działania opierają się na określonych zasadach i spełniają wypracowane przez ekspertów normy i wymagania. Podając dziennie dwie porcje mleka lub jego przetworów dostarczamy dzieciom pełnowartościowe białko, szereg składników mineralnych takich jak wapń, fosfor, potas, magnez, mangan, cynk i żelazo. Ma to wpływ na rozwój ich kości, zębów oraz wzmacnia naturalną odporność organizmu.
Różnorodność w naszym jadłospisie produktów zbożowych takich jak pieczywo
z ziarnami czy graham, kaszy gryczanej, bulgur, jęczmiennej, ryżu brązowego, makaronu pełnoziarnistego, płatków owsianych i jęczmiennych wynika z tego, że jest to źródło błonnika pokarmowego, węglowodanów złożonych, witamin z grupy B (szczególnie B1), a także składników mineralnych takich jak: magnez, cynk, żelazo, związki potasu i fosforu czy selen. Składniki te wpływają na pracę układu nerwowego, odpornościowego, mięśniowego, chroni przed wolnymi rodnikami oraz wspomaga pracę jelit.
Mięso, ryby, nasiona roślin strączkowych i jaja są bardzo ważną grupą produktów żywieniowych w diecie przedszkolaków. Znajdziemy w nich m.in. białko, żelazo, witaminy
z grupy B, witaminę A, fosfor, selen, cynk, witaminę D i błonnik.
Warzywa i owoce są stałym składnikiem pojawiającym się w naszych posiłkach. Produkty te stanowią główne źródło witamin, składników mineralnych, błonnika oraz naturalnych przeciwutleniaczy. Zmniejszają podatność na zakażenia bakteryjne i wirusowe, przyspieszają gojenie się ran, są niezbędne do właściwego funkcjonowania układu nerwowego i krwiotwórczego.
Poza obowiązującymi nas normami żywienia bierzemy również pod uwagę upodobania dzieci. Z doświadczenia i obserwacji znamy preferencje żywieniowe podopiecznych w naszym przedszkolu, dlatego komponując jadłospis staramy się tak dobierać posiłki, aby nawet największy niejadek z naszej placówki nie wyszedł głodny.
Zwracamy również uwagę na sposób podawania potraw, ponieważ to, w jaki sposób podajemy posiłek, ma ogromny wpływ na odbiór atrakcyjności potrawy, a co za tym idzie na chęć zjedzenia. Staramy się, by posiłki dla dzieci były podawane w takiej formie, aby dzieci się nimi zainteresowały i z ciekawością spróbowały.
Panie nauczycielki oraz Panie woźne również dokładają wszelkich starań i przekonują dzieci aby jadły i próbowały nowych potraw. Zdrowe nawyki żywieniowe to nie tylko zbilansowana dieta ale również dobra relacja z jedzeniem. Staramy się aby dania i atmosfera przy posiłkach budziły pozytywne emocje związane z jedzeniem co owocuje większą odwagą i otwartością na nowe smaki.
Dodatkowo wprowadziliśmy cyklicznie odbywający się „dzień samodzielnego śniadania” w formie stołu szwedzkiego, który został bardzo dobrze odebrany przez dzieci. Okazało się, że nasi milusińscy są otwarci na nowości. Podawanie niecodziennych produktów w towarzystwie znanych i lubianych jest dobrym sposobem na otwieranie dzieci na odkrywanie smaków i zapachów.
Mamy nadzieję, że nasze starania zaowocują w przyszłości i pomogą stworzyć dobre podstawy dla zdrowego stylu życia dzieci i przygotują naszych podopiecznych do podejmowania zdrowszych wyborów żywieniowych.
Tekst: Paulina Ojczyk – Pukas
Intendentka Miejskiego Przedszkola Nr 2 w Lubaczowie
Poniżej kilka przykładów naszych własnych wyrobów

















