ZDROWE ŻYWIENIE W PRZEDSZKOLU CZYLI JAK KSZTAŁTUJEMY DOBRE NAWYKI OD NAJMŁODSZYCH LAT

Podopieczni naszego Przedszkola spędzają w naszej placówce większą część dnia, zatem zapewnienie im do­brze zbi­lan­so­wa­nej die­ty jest nie­zbęd­ne do ich pra­wi­dło­we­go
roz­wo­ju, który na tym eta­pie jest bar­dzo dy­na­micz­ny. Zdrowe i dobre jedzenie ma bardzo duży wpływ na ich kondycje, nie tylko fizyczną ale też umysłową, na samopoczucie, chęci do zabawy i nauki. Jedzenie jest paliwem dla ciała, daje energię i zaspokaja nasze potrzeby.

Dzieci to grupa w którą bardzo szybko uderzają skutki niedoborów lub nadmiaru energii
i składników pokarmowych. Dlatego dla nas priorytetem jest, aby nasi podopieczni mieli zapewnione posiłki, które nie tylko zaspokajają głód i preferencje smakowe ale przede wszystkim, żeby były wartościowe odżywczo.

Nasze działania opierają się na określonych zasadach i spełniają wypracowane przez ekspertów normy i wymagania. Podając dziennie dwie porcje mleka lub jego przetworów dostarczamy dzieciom pełnowartościowe białko, szereg składników mineralnych takich jak wapń, fosfor, potas, magnez, mangan, cynk i żelazo. Ma to wpływ na rozwój ich kości, zębów oraz wzmacnia naturalną odporność organizmu.

Różnorodność w naszym jadłospisie produktów zbożowych takich jak pieczywo
z ziarnami czy graham, kaszy gryczanej, bulgur, jęczmiennej, ryżu brązowego, makaronu pełnoziarnistego, płatków owsianych i jęczmiennych wynika z tego, że jest to źródło  błonnika pokarmowego, węglowodanów złożonych, witamin z grupy B (szczególnie B1), a także składników mineralnych takich jak: magnez, cynk, żelazo, związki potasu i fosforu czy selen. Składniki te wpływają na pracę układu nerwowego, odpornościowego, mięśniowego, chroni przed wolnymi rodnikami oraz wspomaga pracę jelit.

Mięso, ryby, nasiona roślin strączkowych i jaja są bardzo ważną grupą produktów żywieniowych w diecie przedszkolaków. Znajdziemy w nich m.in. białko, żelazo, witaminy
z grupy B, witaminę A, fosfor, selen, cynk, witaminę D i błonnik.

Warzywa i owoce są stałym składnikiem pojawiającym się w naszych posiłkach. Produkty te stanowią główne źródło witamin, składników mineralnych, błonnika oraz naturalnych przeciwutleniaczy. Zmniejszają podatność na zakażenia bakteryjne i wirusowe, przyspieszają gojenie się ran, są niezbędne do właściwego funkcjonowania układu nerwowego i krwiotwórczego.

Poza obowiązującymi nas normami żywienia bierzemy również pod uwagę upodobania dzieci. Z doświadczenia i obserwacji znamy preferencje żywieniowe podopiecznych w naszym przedszkolu, dlatego komponując jadłospis staramy się tak dobierać posiłki, aby nawet największy niejadek z naszej placówki nie wyszedł głodny.

Zwracamy również uwagę na sposób podawania potraw, ponieważ to, w jaki sposób podajemy posiłek, ma ogromny wpływ na odbiór atrakcyjności potrawy, a co za tym idzie na  chęć zjedzenia. Staramy się, by posiłki dla dzieci były podawane w takiej formie, aby dzieci się nimi zainteresowały i  z ciekawością spróbowały.

Panie nauczycielki oraz Panie woźne również dokładają wszelkich starań i przekonują dzieci aby jadły i próbowały nowych potraw. Zdrowe nawyki żywieniowe to nie tylko zbilansowana dieta ale również dobra relacja z jedzeniem. Staramy się aby dania i atmosfera przy posiłkach budziły pozytywne emocje związane z jedzeniem co owocuje większą odwagą i otwartością na nowe smaki.

Dodatkowo wprowadziliśmy cyklicznie odbywający się „dzień samodzielnego śniadania” w formie stołu szwedzkiego, który został bardzo dobrze odebrany przez dzieci. Okazało się, że nasi milusińscy są otwarci na nowości. Podawanie niecodziennych produktów w towarzystwie znanych i lubianych jest dobrym sposobem na otwieranie dzieci na odkrywanie smaków i zapachów.  

Mamy nadzieję, że nasze starania zaowocują w przyszłości i pomogą stworzyć dobre podstawy dla zdrowego stylu życia dzieci i przygotują naszych podopiecznych do podejmowania zdrowszych wyborów żywieniowych.

Tekst: Paulina Ojczyk – Pukas
Intendentka Miejskiego Przedszkola Nr 2 w Lubaczowie

Poniżej kilka przykładów naszych własnych wyrobów

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *